Nieuws


Publicatie jaar


Tweede Kamer neemt motie 'digitale kluis' aan

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van VVD en D66 voor een 'digitale kluis'. In zo'n digitale kluis worden geselecteerde persoonsgegevens opgeslagen, waarbij de mensen zelf de regie over die gegevens krijgen en de overheid de gegevens uit die kluis gebruikt als de unieke bron van persoonsgegevens. 

Lees meer >>

Overheden zouden meer strategisch moeten gaan nadenken over toekomst

“Elk land zou een ministerie voor de Toekomst moeten hebben”, zegt Kristina Persson in een artikel van het BCG Centre for Public Impact.

Lees meer >>

Acht niet-EU landen willen wellicht meedoen aan Horizon Europe

Ambassadeurs van Japan, de VS, Canada en vijf andere landen hebben informatie gevraagd over mogelijke samenwerking met het geplande r&d-programma van de EU ter waarde van 94,1 miljard euro. De r&d-commissaris Carlos Moedas bereidt zich voor om hen te informeren.

Lees meer >>

Horizon 2020: ruim 3 miljard voor onderzoek en innovatie voor Nederland

Nederland heeft tot nu toe ruim € 3 miljard ontvangen van de € 39,7 miljard die de Europese Commissie in het kader van Horizon 2020 heeft toegekend. Hiermee neemt Nederland de 6e plaats in van EU-lidstaten die de meeste middelen uit Horizon 2020 ontvangen. 

Lees meer >>

Hoe kunnen regio’s en steden de braindrain aanpakken?

Braindrain is een probleem dat regio’s in heel Europa treft, met alle sociaal-economische gevolgen van dien. Een studie van het Europees Comité van de Regio’s biedt inzicht in de wijze waarop regio’s hun aantrekkelijkheid kunnen vergroten om jonge, gekwalificeerde mensen te behouden of terug te krijgen.

Lees meer >>

Cybersprint haalt 2 miljoen euro op

Cybersprint uit Den Haag haalt tijdens een series a-investeringsronde twee miljoen euro op. De geldschieters zijn Vortex Capital Partners, KPN Ventures en eerdere investeerder InnovationQuarter. Met het geld wil het cybersecuritybedrijf het productportfolio verder ontwikkelen, het team uitbreiden en verder groeien in Europa. 

Lees meer >>

Pieter Duisenberg over samenwerken en verbinding in de academische wereld

'Samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en politiek is cruciaal'

Lees meer >>

Mkb’ers zijn zorgeloos, maar hebben verkeerde verwachtingen over hun cyberveiligheid

Maar liefst 60% van de ICT-beheerders maakt zich zorgen over de digitale veiligheid van zijn klanten. Opvallend genoeg herkennen de klanten zichzelf hier niet in: slechts 23% maakt zich zorgen over cybercrime.

Lees meer >>

Consumentenbond: Google schendt privacywet

Volgens Noors onderzoek sjoemelt de zoekgigant met het gebruik van locatiedata

Lees meer >>

Nieuw instituut voor cyberveiligheid en privacy in Bochum

Grote vreugde in het Ruhrgebied: de Max Planck Society richt een nieuw instituut voor cyberveiligheid en privacy in Bochum op. "Voor ons onderzoek gebied van IT-beveiliging, de gelederen van de nieuwe cluster van uitmuntendheid Casa internationaal aan de top, leidt dit tot een ideale partner in de buurt," aldus Prof.

Lees meer >>

Redsocks gaat verder als Bitdefender Netherlands

Het eind oktober 2018 overgenomen securitybedrijf Redsocks wordt omgedoopt tot Bitdefender Netherlands. Dat meldt een medewerker van het bedrijf in een email aan Computable.  
 

Lees meer >>

VVD en GroenLinks: Tender 'Chinees' C2000 moet over

Nederland moet stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dit stellen GroenLinks en de VVD vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De twee politieke partijen roepen het kabinet op minder naïef te zijn en de aanbesteding van C2000 terug te draaien.

Lees meer >>

De nieuwe Pioniers SIDN fonds zijn weer bekend!

Uit de tweede call van SIDN fonds in 2018 zijn acht Pioniers projecten gehonoreerd. Met steun van SIDN fonds gaan zes van deze projecten aan de slag binnen ons jaarthema Responsible AI.

Lees meer >>

Camera’s: cyberdetectie onmisbaar

De fysieke en cybersecuritywerelden opereerden lange tijd gescheiden van elkaar. Maar inmiddels is dat bijna ondenkbaar, omdat fysieke security steeds vaker een IT-component heeft. Veel fysieke oplossingen zoals beveiligingscamera’s draaien op een bedrijfsnetwerk en zijn daarmee potentiële doelwitten voor cyberaanvallen.

Lees meer >>

Het is hoog tijd voor een revisie van de wet op het hoger onderwijs

Volgens Kristel Baele (Erasmus Universiteit) is het met oog op internationalisering hoog tijd voor een update van de WHW.

Lees meer >>

Defensie zet in op meer ai, cyberspace en robotica

Ook meer toezicht op buitenlandse overnames defensie-tech

Lees meer >>

Wereldsteden beschermen digitale rechten burgers

Amsterdam, Barcelona en New York City willen gezamenlijk de digitale rechten van hun bewoners en toeristen beter beschermen. Zij hebben vijf principes geformuleerd die als basis dienen bij beleidsdiscussies voor de bescherming van deze digitale rechten. Dat doen ze vanuit het zogeheten 'Cities Coalition for Digital Rights'.

Lees meer >>

CWI viert 30 jaar Internet in Nederland

Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet.

Lees meer >>

VK: Oproep aan overheid om braindrain universiteiten naar tech-bedrijven te stoppen

De Britse regering moet de salarissen reguleren die technologiebedrijven aan onderzoekers kunnen bieden. Alleen op die manier kan belangrijke wetenschappelijke kennis in het publieke domein worden behouden, meent hoogleraar kunstmatige intelligentie Maja Pantić (Imperial College London).

Lees meer >>

Jongens hacken omdat ze willen proberen of ze het kunnen, meisjes uit nieuwsgierigheid

Uit onderzoek van Veiliginternetten.nl blijkt dat 5% van de Nederlandse jongeren van 12 tot en met 18 jaar weleens zonder toestemming in een computer of netwerk heeft ingebroken. 12% heeft dit nog nooit gedaan, maar denkt wel dat ze het kunnen.

Lees meer >>